geschiedenis

Tijdens de steentijd was Zwitserland voor een groot deel bedekt met gletsjers . Uit deze tijd zijn grotten gevonden met overblijfselen. Eén van de eerst bewoonde gebieden werd de stad Chur.

In de Zwitserse Alpen woonden destijds verschillende volken, waaronder de Helvetiërs en de Raetiërs. In 197 voor Christus werd Zwitserland voor het eerst binnengevallen door de Romeinen. Zij veroverde de zuidelijke stad Ticino, maar het noorden bleef lang onbezet.

Pas twee eeuwen later zou de rest van Zwitserland ingelijfd worden bij het Romeinse Rijk. Onder andere Winterthur, Lausanne en Bazel zijn door de Romeinen gesticht. In de 3e eeuw vielen de Alamannen binnen.

Tijdens de Franse Revolutie werd Zwitserland aangevallen door Frankrijk. Hierdoor verloor Zwitserland de stad Mulhouse aan Frankrijk en de stad Valtellina aan de Cisalpijnse Republiek. De Fransen zorgden ervoor dat het Eedgenootschap werd afgeschaft. Hierdoor werd Zwitserland een republiek. Vanuit Bern werd deze republiek bestuurd. Zwitserland werd ingedeeld in Kantons (zie afbeelding).

Neutraal Zwitserland:

In veel oorlogen die volgenden wist Zwitserland neutraal te blijven. In 1847 werd de eerste treinverbinding geopend tussen Zürich en Baden. In 1846 werd in Zwitserland het Rode Kruis opgericht, wat hulp verleent in oorlogen en conflicten. Als je kijkt naar de vlag van het Rode Kruis, kun je de Zwitserse vlag er ook in herkennen. Zwitserland was ondertussen het enige Duitstalige land waar vrouwen naar de universiteit mochten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Zwitserland neutraal. In 1920 werd Zwitserland lid van de Volkenbond, een internationale organisatie die oorlog wilde voorkomen. Deze bond had zelfs een kantoor in Genève. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Zwitserland neutraal, als een soort van eiland in het Derde Rijk. In Zwitserland kregen toen 26.000 joden asiel.

Bevolking:

De Zwitsers zijn eigenlijk niet echt één volk. Dit kun je onder meer zien aan de verschillende talen. Eigenlijk komt dit doordat Zwitserland niet als land is gesticht om een bepaald volk te verenigen (zoals bijvoorbeeld Italië), maar om elkaar te beschermen tegen vijanden. Toch zijn er typisch Zwitserse dingen, waarmee alle Zwitsers zich kenmerken.

Talen:

In Zwitserland zijn 4 talen officieel. Dit zijn:

* Duits, gesproken door 63,7% van de bevolking. Zwitsers die Duits spreken heten Zwitser-Duitsers.
* Frans, gesproken door 20,4% van de bevolking. Zwitsers die Frans spreken heten Romandiërs.
* Italiaans, gesproken door 6,5% van de bevolking. Zwitsers die Italiaans spreken heten Italiaans-Zwitsers.
* Reto-Romaans, gesproken door 0,5% van de bevolking. Zwitsers die Reto-Romaans spreken heten Reto-Romanen.

Het spreken wordt "als moedertaal" bedoeld. Je ziet dat je de Zwitsers hierdoor grofweg in 4 aparte volkeren kan indelen. De samenstelling van de Zwitsers is niet overal even gelijk. In het westen spreken veel mensen Frans, in het zuiden Italiaans, in het zuidoosten Reto-Romaans en in het midden, oosten en noorden Duits. In elke officiële taal heeft Zwitserland een andere naam. In het Duits heet Zwitserland der Schweiz, in het Frans la Suisse, in het Italiaans la Svizzera en in het Reto-Romaans Svizra. De officiële landsafkorting van Zwitserland CH komt uit het Latijn. De Latijnse naam voor Zwitserland is Confoederatio Helvetica en wordt gebruikt om geen van de officiële talen voor te trekken.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb